4 + 6 FELNŐTTKORI FURCSASÁG


ELSŐ DIPLOMÁN INNEN, GIMIN TÚL…

animal-cute-eating-funny-life-Favim.com-177090

Gimiből való ballagásom után naivitásom valahogy azt a hamis képet vetítette elém, hogy az Élet szuper lesz, fergeteges, az akkori haverok kivétel nélkül mellettem lesznek örökkön örökké, s velem aztán semmi rossz sem történhet sosem. Mert ugye minden borzadalom csak a TV-ben fordulhat elő, másokkal.

Teltek-múltak az évek, kaptam a sok jobb horgot, bal egyenest, az arcom számtalanszor játszott a szivárvány összes színében és volt püffedt (mondjuk ebből a külvilág mit sem sejtett legtöbbször – a szerelmi bánat és a vizsgaidőszakos depresszióra született meg a sminkelés tudománya, mint tudjuk), de még mindig itt vagyok és köszönöm szépen, elmondhatom, pazarul érzem magam.

[Megsúgnám ugyanakkor, hogy a tinikori mendemondák (amiket tőlünk jóval idősebbek szájából hallottunk), mint például a „ha 20-at üt az óra, mágikus porcelánbőr borul testünk felületének 100%-ára” – kivétel nélkül bődületes hazugságnak bizonyultak egytől egyig. Ezért javaslom, hogy a 20. babazsúr alkalmával a nagy örömködés közepette ne hajítsátok a Körösbe a még IM magazin ajándékaként mellékelt pattit eltüntető varázspálcát.]

A 22. szülinapomtól még ugyan 4 hónap választ el (már csak?!), de már mondhatom, hogy talán az ifjúkori „ki-vagyok-én?” kérdés helyét kezdi átvenni a „csessze meg, EZ vagyok én!”, ami igencsak nagy haladás egy olyan kései tinifruska és elő-nőkezdemény között tengődő egyéntől, mint tőlem.

Az élet nem olyan vészes, mint amennyire furcsa –a következőkben pedig itt van néhány dolog – érdekes és kellemetlen igazság egyaránt –, amivel 20-as éveink beköszöntével szembesülhetünk.

AZ ÁLOMSZUSZÉK KORSZAKNAK VÉGE

tumblr_loz7r2b8br1ql7nal

Hiába szeretnéd fenntartani a későn fekszel-későn kelsz életmódot, a tested minden ilyen jellegű próbálkozásra örökké durcás gyerekként tiltakozó hadjáratba kezd, melynek eredményeképp reggel egészen korán csicseregsz együtt a madarakkal. Amolyan Disney-hercegnőként. Vénülő tudatalattid többé (a suliról és munkahelyi kötelességekről nem is beszélve) nem enged lustálkodni az ágyban addig, ameddig a benned élő 8 éves megkövetelné – ezért a hajnali mogorva üzemmód: felnőtt éned és egykori gyermek megfelelőd közötti feszültség majdnem tudathasadásos állapotokat idézhet elő reggelente. Már érthető, miért menekül előled a lépcsőházban mindenki, aki betöltötte az 55-öt…

MONEY, MONEY, MONEY. MUST BE FUNNY. IN A RICH MAN’S WORLD

tumblr_m068xb7ZNp1qcwe9ho1_500

Amint valamilyen csoda folytán melóhoz jut az ember lánya/fia, az elsóheresedés veszélye — nem olyan meglepő módon — az egekbe szökhet; aki fizetett már be számlát életében, aki túl van az első, saját zsebből történő hűtőfeltöltésen, aki átélt valami krízishelyzetet, ami aztán kisebb időre (szinte törvényszerűen) az anyagi csőd szélére való sodródást vonta maga után, vagy aki csak simán kilépett az utcára, az nagyon is tisztában van vele, hogy a sárgolyón, amin tengődünk (hol így, hol úgy), nos, az élet meglehetősen luxuscikknek számít. Ezen pedig nem tudunk változtatni, csupán zavartan, sokszor kétségbeesve, hajtépéssel és hisztérikus bőgéssel felváltva röhögni.

Elképesztő, hogy az olyan egyszerű, szükséges dolgok, mint például egyetlen csomag tampon (bele sem merek gondolni, egy nő életében mekkora vagyont „herdálhat” el rá, csak azért, mert a természet alkotta testünk szereti jelezni, hogy HALLELUJA, nem váltunk mini inkubátorrá az elmúlt hónapban) szükségtelenül, pofátlanul, mocskosul drágák.

Nincs mese, a túlélésért perkálni kell elég keményen, terheink csökkentésére pedig lassacskán édesanyáinkhoz hasonlóan rászokunk, hogy kuponszeánszokat rendezzünk családtagjaink, barátaink és ismerőseink körében, ahol mániákusan, átszellemülten nyiszálhatjuk a lépcsőház földszintjén lelt kupongyűjteményeket (erről miért is jut eszembe Örkény István egyik írásának dobozolós jelenete?)…

A VILÁG VALÓJÁBAN RÖHEJESEN KICSI

tumblr_lrv0zcPVbW1qaagpzo1_500

… és tényleg. Bármely pontján tartózkodj ennek a hatalmasnak gondolt földgolyónak, egy dolog tuti biztos: mint derült égből villámcsapás, a régi ismerősök valamelyikével egymásba fogtok botlani egyszer. Ha a Karma szadista kedvében van, sokszor. Ez elkerülhetetlen törvénye lehet ennek a valóságnak — arról mondjuk pontos információim nincsenek, hogy a párhuzamos univerzumokkal mi a helyzet… gyanítom, ugyanez. Nincs más választásunk: el kell fogadnunk az elfogadhatatlant:

ha nem mostál hajat;

ha leöntötted magad kávéval;

ha ignorálod az egyik haverodat napok óta;

miközben magányodban tömöd a pofazacskóid sültkrumplival egy távoli ország gyorséttermében;

miközben melóba menet (2000 km-re otthonodtól) beugrasz egy boltba cigit venni;

garantáltan összefuthatsz valakivel a régi életedből. És nem, ezek a találkozások nem éppen a kívánatos kategóriába esnek. Menj csak el otthonról, s próbálj meg nem találkozni véletlenszerűen a volt valakiddel az utcasarkon. Sok sikert!

ALL YOU NEED IS LOVE, TÜTÜRÜTÜTŰ

tumblr_lq9i9hMTRU1r21gzto1_500

Tudjátok, vannak azok a személyek, akikről korábban (évekkel vagy hónapokkal ezelőtt, a topic szempontjából teljesen lényegtelen) azt hittétek, hogy ők lesznek a megfelelő pár számotokra. De mekkorát tévedtetek, igaz?! Furcsa dolgokat produkál az élet, de meg kell hagyni, megvan a grafikája elég okosan van kitalálva (ebből a szempontból).

A bölcsességi szint az idő múlásával… nőhet — természetesen nem minden személy esetében, de ezt az aprócska dolgot leszámítva úgy tartom, érdemes (nem kell túlzásba vinni azért) néha napján leülni és nosztalgiázni, mit és hol (nem) rontottunk el.

Legtöbbször az ilyen sebnyalogatási akciók jó kis benső tisztogatáshoz vezetnek, csak győzzük zsebkendővel és vodkával. Az emlékek előtörnek, mi pedig mire végzünk az önmagunkért folytatott szolid lelki mészárlással, egy kis keserűséggel vegyített mosollyal konstatálhatjuk, hogy hála az égnek, vége lett annak a fránya kapcsolatnak még időben.

Beismerni hatalmas bátorságra vall az ilyesfajta tényeket, de ez van, néha jobb elengedni, mint a klisékkel teli filmekben hagyják szállni a lufit a levegőbe.

Advertisements

2 Comments

Filed under FUN.FUN.FUN., RÓLUNK, TÚLKOMPLIKÁL

2 responses to “4 + 6 FELNŐTTKORI FURCSASÁG

  1. Árpád

    A felnőttkor már csak ilyen :). Egyébként fogalmam sincs, hogy milyen érzés lehet szűzen belerohanni az életbe bár mostanság sok ilyen emberrel futok össze. Jó, ez lenne a normális, inkább az a furcsa, mikor már középiskolás korodban hányattatott helyzeted miatt nyomorogsz és ahelyett hogy a szülőktől zsebpénzt lejmolnál, inkább azt a pár száz forintot, amit a flekknyi újságcikkedért kaptál, beadod a konyhára, vagy elmégy belőle bevásárolni…
    Érdekes, hogy mindezen tapasztalások ellenére, mióta egy éve már saját talpamra álltam, állandóan csutkára ürítem a pénztárcámat minden hónapban, jó eséllyel még fizetésnap előtt egy héttel – nem becsülöm a pénzt, de azért meg kellene tanulni takarékoskodni… 🙂

    • A felnőttség erről (is) szól, hogy megismerd és -tanuld a limitjeidet! Legalábbis… szerintem. De mit hablatyolok itt összevissza, mikor én is csak a tanulófázisnál tartok. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s