AZ IGAZI FELNŐTTEK 5 JELLEMZŐJE


A kor nem számít (hacsak nem a hűtőben alvó tejről van szó! akkor bizony számít az idő múlása, ezt nekem elhihetitek!), mondják sokan — legtöbbször felnőttek. És a 15 éves tinik, akik gyakorlott mozdulatokkal pingálják elefántcsontszín pofijukra az áthatolhatatlan maszkot, azt a tíz évet, amit igazából még a legjobb Sigma ecsetekkel és Lancome sminkcuccal sem tudnak maradéktalanul utánozni; a gyötrelmet, a befizetendő számlák okozta gyomorgörcsöt, azokat a halovány szemráncokat, amik — kinél mikor — előbb vagy utóbb garantáltan megjelennek. Harminc felett. Jó esetben.

tumblr_llzi52p66g1qd8gl4

Hiszitek vagy sem, én is a felnőttek táborát erősítem. Az ország jövőjét képviselem – ahogy erről volt tanáraim teljes mértékben meg voltak anno győződve, hogy így lesz, azonban pár évvel ezelőtti belépésem a felnőttlét kapuján mit sem változtatott rajtam. Semmi különbséget nem érezni, a szabadságot és felhőtlenséget meg pláne nem – az ugyanis kizárólag a gyerekkor kiváltsága, mint kiderült. Felelősségteljes életet élek, tökéletesen unalmas, felnőtt hétköznapokat tudhatok magaménak, dohányozhatnék, fogyaszthatok alkoholt legálisan, akár valóságshow-ba is jelentkezhetnék, ha úgy tartaná kedvem, de én csak ülök itt egymagamban, pötyögök és próbálok elvegyülni a 16 évesek között, tömegben, mikor „bulizásra” adom fejem.

[Az igazság az, hogy tulajdonképp ennél messzebb már nem is érezhetném magam a felnőttségtől. Teát szürcsölök, a tökéletes cupcake-ért kísérletezem általában, olvasgatok, szombat esténként meg itthon tengek-lengek a világ legkényelmesebb „otthonkájában”.]

A következő lista alapján eldönthetitek ti magatok, hogy a felnőttlét küszöbét valóban átléptétek vagy… nos, másik esetben annyit mondanék, I FEEL YOU BRO.

ALVÁS – FELNŐTT EDITION

Nem a gép előtti álomba zuhanásra gondolok ebben a pontban, hanem arra, mikor mi magunk is belátjuk, hogy a 4 óra alvás nemhogy nem lesz elég, de kész öngyilkosság abban az esetben, mikor az internet univerzumában (értsd: Tumblr) töltjük szabadidőnk legnagyobb részét, miközben másnap folytatni kéne a tanulást, a melót, állásinterjúnk van, elutazunk messzire. Az alvás bölcs, felnőtt dolog, nem úgy mint az, mikor éjjeli bagolyként sziporkázol chaten a 2000 km-re és egy időzónával hátrébb lévő „personöddel”. Ha a másnapi teendőktől a hideg kiráz, ajánlatos korábban betérni a tollasbál utcájába, még akkor is, ha ehhez fűlik legkevésbé a fogunk.

A MINDENNAPI ZUHIT ADD MEG NEKÜNK MA

Még a pizsiben végigszenvedett csigalassú hétvégéken is, ja. Ha az eső is szakad odakint, akkor pedig pláne. Legyünk csak őszinték magunkhoz: ki az, aki egy hideg, sötét, télies júniusi szombat este hajlandó kikecmeregni a Union Flaggel díszített vastag plédtakaró alól, miközben tölti a Hannibal következő részét a TARDIS-os bögréjével keze ügyében? Hm? Gondolom, kitaláltátok, hogy ezen sorok írója miféle álláspontot képvisel erre a pontra vonatkozóan…

tumblr_lq0fp27XRy1qafrh6
Kivételt képeznek az olyan otthon töltött, tragikus nyári éjjelek, mikor Lana Del Rey társnőnk zokogja a fülünkbe, hogy „Sometimes love’s not enough and the road gets tough/I don’t know why”, mire kedvünk exponenciális zuhanásba kezd…

BAD HAIR DAY

Leánykori nevén: reggeli hajcihő. Ismerős a szitu, mi? Mikor nagyon ki akarsz mozdulni aznap (vagy mert simán muszáj), a hajad pedig egy madárfészekhez hasonlatos, amin bármennyire is próbálod, nem működik a fésű (nagyon rossz esetben darabokban szedheted ki a beletört fogait), ezért aztán segítségül az otthon fellelhető hajra való kemikáliák igazi armadáját igyekszel bevetni… Nos, ha marad is valamennyi csomó a fejeden, akkor is beláthatod hamar, hogy nem marad más, mint a hajmosás, aminek végére — ha kád fölött szeretnéd az akciót végrehajtani — görbülő hátú ifjúként végzed. Legalább egy nap erejéig biztosan. Ki az, aki minden reggel tökéletesen selymes és csillogó hajzuhataggal libben ki otthona ajtaján? Ki az a varázslatos lény?

Részemről marad a bedhead.

TERVEZŐ ÜZEMMÓD

Tudjátok, az igazi felnőttek ahogy bepillantanak a hűtőjükbe (aztán a pénztárcájuk mélyére – itt kissé csalódottan és aggódva konstatálják, hogy az utolsó telefonszámla talán nem kellett volna), a naptárban vagy a konyha valamely pontjára kibiggyesztett kis jegyzettömbre felirkálják a hozzávalókat, amik a napi ebéd megkomponálásához elsunnyoghatatlanok.

tumblr_m7a4odDZjS1qbtqw6o1_500

És igen, alaposan kiszámolják, hogy belefér-e az a pármai sonka – ha nem, akkor sajna maradhatunk a jól bevált Sparosnál, rosszabb esetben pedig a ki tudja miből álló párizsinál…

Másik pont: ők mindig minden szülinapot jól észben tartanak. Bekarikáznak, satíroznak, post-itekkel ragasztják teli az íróasztal környékét (nem úgy, mint én, aki van, hogy szalvétára írja meg egy-egy naplóbejegyzésének töredékét – ezt pedig kávéval leborítja).

Az internetes jelszavakról, mindenféle PIN-kódokról (leggázabb szituációkban már előkerülnek a PUK-kódok – been there, done that) nem is beszélve: egy felelősségteljes, de még inkább meteorológusokat megszégyenítő (valljuk be, azért őket nem könnyű előrelátásban legyűrni) előrelátással rendelkező felnőtt ember valamilyen titkos fiókban, széfben, könyvespolc mögül nyíló rejtekhelyen gyűjti a számára nélkülözhetetlen, élethez feltétlen szükséges kódokat – ebben az esetben, ha rábukkan a 2007-es myspace oldalára, oda is sima liba neki bejutni, hogy a kőkorszaki crush üzenetein nosztalgiázzon egy kispárnát szorongatva.

Az eddig felsorolt négy jellemző után most jöjjön az ötödik elem, a
SZOFTVERFRISSÍTÉS,

mely szerintem az egyik legfelnőttesebb dolog, amit egy 18 éven felüli tehet, hogy az érettség látszatát keltse. „Ellenőrizze bővítményeit!”, „Would you like to update Adobe Reader today?” – Nem. Nem, ma nem szeretném. Bezárom az ablakot, ezzel meg is vagyok egészen… nos, egészen a legközelebbi alkalomig, hogy pontos legyek. Olyan, mintha valami rekordot szeretnék felállítani, olyasfélét, melyben én vagyok az a személy, aki a legtovább ignorálta a szoftverfrissítésre kérlelő ablakocskák hadüzenetét. Ma nem frissítek – ma sem frissítek. Köszi.

Igazi felnőttnek lenni egészen addig tűnik csodásnak és felhőtlennek, míg te magad nem válsz azzá.

Rottenecards_23145683_yjp3xs75gh

Rádöbbenve arra, hogy nem csak bulikból, saját lakásból, haverokból, szexből, jogosítványszerzésből és vezetésből, legális dohányzásból és alkalmi alkoholmámorról fog szólni a hátralevő 50-60 évünk… elég rémisztő. De valahol izgalmas is. Olyan videójáték-szerű. Ha nincs meg a logika, a józan paraszti ész, az elég kellemetlen helyzeteket szülhet, így nem hátrány, ha valaki tehetségesebb a felnőttlétben, mint amilyen „ügyességgel” száguld Mario Kartban… de gyakorlat teszi a mestert – ami klisé ugyan, de… mi vagyunk a bizonyíték rá, hogy így is van.
Van még olyan felnőttes dolog a világon, amit kifelejtettem?

Advertisements

11 Comments

Filed under FUN.FUN.FUN., RÓLUNK

11 responses to “AZ IGAZI FELNŐTTEK 5 JELLEMZŐJE

 1. Anettka van de Mért

  bemerevedett viszonyok, amikből se kilépni nem lehet, se megoldani. Amikor mindig minden nap minden ugyanúgy van, és tudja a zemer, hogy így is marad.

 2. doragon

  Csak mellékesen jegyzem meg, hogy szerintem a “madárfészek”-hajstílus egynémelyik férfinél bejön. Khm. 🙂

  • hahaha, kedves uram, a poszt írójának hajzuhataga (ami nem is zuhatag, mert rövid) nem éppen a vállalható, “szexis” típusba sorolható, de úgy látszik, ez így van jól – a blog címéhez legalább hű maradok így is, már ami a küllememet illeti!:)

   • doragon

    Ennyi éppen elég: hű maradni. A “szexis” is nagyon relatív fogalom, a katasztrófa-skálám pedig nagyon széles, és a rövid haj semmilyen változata nem szerepel rajta. 🙂

   • Azt hiszem, hozzászólásod számos hozzám hasonló gubanckirálynő arcára mosolyt csalt!:)

 3. doragon

  Nekem a gubanckirálynő kifejezés tette ugyanazt 🙂 Köszönöm.

 4. Anettka van de Mért

  a rövid(ebb) haj is tud ugyanolyan madárfészek lenni. avagy reggeli borz-alom.

 5. Pingback: öt dolog, amitől | vészbejárat – vészbook a nehéz napokra

 6. J.

  A feminista filozófus Simone de Beauvoir szerint a felnőtt nő jellemzője az “erotikus transzendencia”. Valahol ezt írja (a big háló egyik előnye az, hogy könnyű visszakeresni a húsbavágó idézeteket): “A másikat birtokba venni, de előbb s ennek érdekében prédává lenni: ez a nő erotikus transzcendenciájánal lényege.” Mmmh?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s