SZÜZEK: ROSSZ HÍRŰEK TÁBORA


LOVE SEX IS ALL AROUND US

(and so the feeling grows)

Mi a legnézettebb televíziós műsorok, sorozatok alapreceptje? A rádióban hallható számok java része miről szól? Mi a legeredményesebb reklámok titka? Ki az, aki nem látott még (vagy nem hallott róla) egyetlen Szex és New York epizódot? Mi az, ami miatt régen a női boka kivillantása tabunak számított? Mi az, amiről évtizedekkel ezelőttig csak suttogtak az emberek? Mi az, amit manapság mindenhol — az összes utcasarkon, rádióhullámon, az online világ (nem csak tiltott) rengetegében – beletolnak a képünkbe?

Ha ennyire megszokott ez a jelenség, ha a szextől lehetetlen eltekinteni, ha a szexualitásról megfeledkezni elképzelhetetlen, akkor – kérdezem én — mit jelent a mai világban szűznek lenni?

ECC, PECC, KIMEHETSZ, HOLNAPUTÁN BEJÖHETSZ

… if you know what I mean

Elmerengeni azon, hogy valaha, mikor valaki „ideje hamar” bedobta az SZ-kártyáját a közösbe, az mennyire sokkolt mindenkit, s közben ma már ennek szöges ellentettje az, ami merő döbbenetet vált ki az emberekből (mondom ezt mindenféle sztereotípiától eltekintve)… igen érdekes. A váratlan felfedezés valaki „éltes” korúról — amúgy igen felvilágosult Facebook ismerősünkről–, hogy ő ugyan még nem telepítette a szex nevű alapalkalmazást, törvényszerűen vonzza magával a guvadt szemek erdejét.

tumblr_lext85PGfc1qa63f7o1_500

Most tegye fel a kezét az, aki (és itt suttognék, mert ma már a szűz c. bélyeget maximum tátogni illik, míg a szexet magas C-ről üvölteni szokás) még nem szexelt! Mennyi ismerősötökről tudjátok, hogy szűz? Egyről? Kettőről? Áh, igen, most megosztanám veletek, hogy ők, akik PONTPONTPONT, valóban köztünk, köztetek vannak (nem városi legendáról pofázom ilyen nagy lendülettel), s nem erősen katolikusok, mormonok, egyéb vallásúak, nem ultrakonzervatívak, nincsenek észvesztően szigorú szüleik. Durva, de valójában te is találkozhattál már néhányukkal az utcán sétálva. Te meg tudnád állapítani a szembejövő korodbeli lányról, srácról, hogy ő melyik tábort erősíti? Nem éppen. Sőt, ha egy buliban futnál össze egy ilyen ritkának tartott példánnyal, garantáltan észre sem vennél semmit belőle. Abból, hogy történetesen szűz. Még gyanakodni sem gyanakodnál rá. Ó, és hadd mondjam el, ha nagyon erőlködnél, akkor se tudnál rájönni arra, hogy ő már letudta vajon a nagy dolgot vagy sem, mivel (DÖBBENETES TÉNY KÖVETKEZIK) egyikük sem rendelkezik SZŰZ RIADÓ feliratú, szemet bántóan villogó lámpácskával a feje felett…

A sztereotípiákkal ellentétben ők nem prűdek. Miért is lennének azok? Vannak barátaik mindkét nem képviselőiből. Túl vannak a sokadik csókon, különböző dolgokon, lehet, hogy múlt hétvégén az asztalon táncoltak sörösüveggel a fejük tetején, előfordult, hogy más ágyában keltek fel a bulit követő reggel. Vannak, akik olyasfajta kalandokat tudnának megosztani a nagyközönséggel, amikkel amúgy nem szokás (nem illendő) társaságban villogni.

AKKOR MÉGIS, MI AZ, AMI MIATT EGYESEK MÉGSEM ÜTIK NYÉLBE AZ ÜZLETET?

Mielőtt még olyan típusú embernek néztek, aki a házasság-előtt-semmi-maximum-tapi filozófiát vallja, leszögezném, hogy ez az, ami talán legeslegmesszebb áll a valóság arconcsapó illatánál; Szerény személyem nem képes ép ésszel felfogni az előbb említett gondolkodásmód miértjét és mikéntjét, szóval – ebből kifolyólag — ezt gyakorolni valahogy értelmetlennek és érdemtelennek tartom, ez csupán vélemény, semmi más. A mennyei holtomiglan-holtodiglan kimondása előtt szerintem nem az, hogy illendő, de inkább szükséges elkérni a kulcsot, beindítani a motort, aztán elsuhanni egy körre (ha értitek, mire célzom *köhécsel*), nehogy aztán csúf véget érjen egy olyan házasság, ami igazából még kezdetét sem vette (Szex és New Yorkos olvasóknak: okuljatok Charlotte példájából).

tumblr_ly08n9B8MA1qjiauvo1_500

Akkor mégis, mi van? Ők hogyhogy nem gebedtek bele a társadalmunk által diktált őrületes sprintbe? Talán azért, mert rájöttek és rájönnek ezek az emberek, mi vagy éppen ők, hogy az élet (klisének hangzik, de így van) nem egy rövid-, hanem sokkal inkább hosszútávú erőpróba. Csak azért, mert tele a hűtő két tálca epres ricottás tortával, egyéb földi jóval, nem kell mindent egyszerre behabzsolni. Maradjon holnapra meg holnaputánra is. Csak azért, mert az ajtód alatt becsúsztatták (szánalomból) az egyik társkereső oldal (eliteknek!) címét, nem feltétlen kell rá regisztrálnod.

Képzeld el, hogy egy zsúfolt, (általad ismert) emberekkel teli szobába „TUDJA MEG A VILÁG, SZŰZ VAGYOK” – kiáltással toppansz be. Nem kell hozzá zseniális jósnak lenni, hogy nagyjából vágjuk az emberek erre vonatkozó reakcióit. Ott lennének a ledöbbentek: „Bocsi, de a holnapi találkozás nem jön össze, mert az anyukám másod-unokatestvérének haverjának szomszédjának meccsére kell mennem, tudod, ez nagyon fontos neki, bocs még egyszer…”, a szánakozók: „Te drága, ártatlan lélek, egy cseppet se keseregj, ritka kincs vagy, egy igazi unikornis, sodródj az élettel, s majd leszakítják virágodat, ha te is kész leszel!”, azok, akik pallérozott elme híján képtelenek szavaidnak feldolgozására: „Hát, rendben… kissé fura, de asszem okés…”, aztán lesznek olyan személyek, akik meginvitálnak téged a következő ígéretes előadásukra… a cölibátusról, s az azt övező misztikumról. Nem telne bele pár nap, de te már nagy valószínűséggel egy PRŰD bélyeggel a homlokod közepén somfordálnál ide-oda a nagyvilág színes mezején.

Nem értem, miért kell szégyellni a szüzesség tényét. Hogyha ma nem olyan nagy cucc elveszíteni azt, amit el kell veszíteni előbb vagy utóbb az élet rendje és körforgása szerint, miért van az, hogy érintetlennek (mekkora ostobaság) lenni, s úgy is maradni picit (vagy sokkal) tovább egyet jelent a közvélemény által diktált iramban való alulmaradásnak? Miért kell furcsán méregetni valakit csak azért, mert szűz?

[A legnagyobb vicc az egészben, hogy még a nőgyógyászok között is vannak, akik a hozzájuk betérő szüzikéket szkeptikusan, cinikusan méregetik. Mikor kérdik, hogy „aktív szexuális életet él?”, az erre várt válasz nyilván az „igen, hogyne”, nem pedig a „nem, még szűz vagyok”. A nemleges választ hallva nyomban felszalad a doki szemöldöke, van, hogy egy halvány mosoly árnyékát is láthatjuk a szája sarkában, de utána — egy sor krákogás és köhécselés után — kijelenti, hogy akkor csak egy ultrahangot jelent majd az egész „procedúra”… rosszabb esetben pedig végbélen keresztüli vizsgálatot – igaz, csak indokolt esetben.]

ROSSZ HÍRŰEK TÁBORA

Mikor vált, s mikor válik a szüzesség ténye olyasvalamivé, amit már nem „elismerni”, hanem rejtegetni kell? Jelen társadalmunk abszurd szabályai és szokásrendszere ha nem is megköveteli, de javasolja, hogy hasonló vallomásainkat jobb, ha megtartjuk magunknak, s nem ajánlatos ország-világ szeme és füle hallatára kitárulkoznunk – ha csak nem az aktív szexuális életünk szaftos részleteinek kitárgyalásáról van szó. Ha ma valaki (most legyen nő ez a személy) ugyanúgy ismerkedik másokkal, randizik, éli a saját életét úgy, hogy közben (valamiért — bármilyen okból kifolyólag) nem fekszik le senkivel, az – sokak szavával élve – szűzk*rva. A szüzesség ma már szinte derogáló jelentéssel bír.

tumblr_mgbj4p8eTZ1r7u6oko1_500

Lehetséges, hogy minden nyíltságunk ellenére, amit életvitelszerűen folytatunk, mind zavarban érezzük magunkat legbelül, ha a szex kerül szóba, s így inkább ezt szégyenérzetet vetítjük ki a még ártatlanokra? Valóban mindenki olyan kényelmesen érzi magát a szexszel kapcsolatban, mint amennyire azt mutatja a külvilágnak? Nem hiszem, hogy tényleg ilyen nyakatekert lenne a válasz.

A NAP HÍRE: MÉG A SZÜZEK IS RENDELKEZNEK SZEX-MEGHAJTÓVAL!

Annak ellenére, hogy mindenki szexelni akar (te jó ég, még a szüzek is!), nem mindenki csinálja azt „egy időben”. Nem hiszem, hogy naiv és gyermeteg gondolat az, ha valaki tiszteletet, megértést, toleranciát vár el (csúnyán szólva), s ezekre számít egy párkapcsolatban. Ez valahogy az én gondolkodásmódomban, értékrendszerem szerint teljesen vállalható lista, ami nem éppen a meggondolatlanság kategóriába esik. A szüzesség nem csomag, csupán nulla tranzakció az SZ-számlán, ugye.

Advertisements

11 Comments

Filed under KITÁLAL, RÓLUNK, TÁRSADALOM

11 responses to “SZÜZEK: ROSSZ HÍRŰEK TÁBORA

 1. doragon

  Öröm látni, hogy felvállalod a témát, és bátran, öszintén mondod ki, amit végső ideje kimondani (többek között). Elismerésem! 🙂 Semmi szégyelni való nincs a szüzességben, legyek konzervatív, de szerintem inkább az a szégyen, ha a tinik (avagy fiúk, lányok) túl korán kezdenek nemi életet.

 2. murat joachim

  Mámeginn lázacc az éppen hatályban lévő társadalmi normák ellen, lány? Mi lenne, ha minden bárány folyton elkóborolna a számára kijelölt legelőről? Légy óvatos, mert a legelőn kívül veszélyek is leskelődnek, például ha maga a szűzesség válik a szűzesség céljává.

  • Kedves Murat Joachim!

   Örömmel látom, hogy ismételten az oldalamra tévedtél – úgy veszem észre, szívesen olvasod az írásaimat, amiért nagyon hálás is vagyok.

   Az én látásmódom szerint korántsem lázadás az, amit csinálok, pusztán véleményezés (arról mondjuk vitatkoznék, hogy mi az, hogy “társadalmi norma” – mert úgy gondolom, ez, ami most világunkat jellemzi… minden, csak nem normális). Mit jelent a te szótáradban a “a kijelölt legelő”, az arról való letérés? Nem vagyunk egyformák, mindenkinek joga van a gondolkodáshoz, az összefüggések feltárásához, a dolgok mögé való bepillantáshoz, valamilyen filozófia vallásához. Nem érzem magam veszélyben – köszönöm aggodalmad ezúton is -, azt azonban megkérdezném, mitől kellene annyira tartanom? Netán a rám leskelődő farkasoktól?:)

   • murat joachim

    Mindig vannak társadalmi normák és mindig vannak lázadók, akik allergiásak a normákra (régebben a szüzesség volt a norma, most pont fordítva). Elvégre a lázadó is csak egy féle konformista, egy “fordított” konformista, de a lázadás veszélyesebb, mint a konformizmus, mert nehezebb belőle kitörni.

   • “Régebben a szüzesség volt a norma, most pont fordítva” – ezzel körülbelül azt mondod, hogy akár mehetnénk az asztalt verni a Természetnél, hogy intézze már el, hogy ugyan, ne érintetlenül szülessenek már az emberek, mert az X évtizeddel ezelőtti társadalmi normák elavultak mára.

 3. murat joachim

  A természetnek gyakran csak távoli köze van a társadalmi normákhoz, amik így önmagukban nem helyesek vagy helytelenek, hanem csupán vallásos és/vagy “kulturális” jelenségek.

  • “You are born and then you die, but in between you can do anything you want. It’s society that creates rules for us, but you can break out of that.” – mint ahogyan egy fiatal előadóművész mondta.

   • murat joachim

    Yes Mademoiselle, but that doesn`t mean you always have to break out of the rules. The name of the game: be free from conformism but also from anticonformism. In other words: be yourself.

   • Ezzel mondjuk egyetértek!

    [Küldtem egy e-mailt a megadott címedre, ha nem probléma!]

 4. John

  hát azért elég vicces, ahogy próbáltad elemezni a miértjét a dolognak, egyébként se értem miért érdekel mint nem szüzet eme téma, hisz egy ideiglenes állapot 20 -on évesek körében a felnőtt társadalom legkisebb százaalékát adják kik azok maradnak, bár az okok jóval egyszerűbbek, mint azt hiszik…

  jómagam 32 múltam, mint “rosszhírű”, de az oka szerintem, csak egyszerű későn érő énám lehet (ezzel próbálom magam kimagyarázni és próbálok mást okolni -> ), a vicc az egészben, hogy még egy bajtársat esmerek aki az unokatesóm, Ő se fiatal már (30), szóval tényleg családi katasztrófa szélén állunk, pont ezen poénkodtunk… bár a helyzet gyakorlatilag menthetetlen, ezt így leírni, könnyű, megérteni más számára lehetetlen/ehetetlen, ez nem: lemegyek a boltba és fizetek, és utalok az sz-számláról… tranzeksön

  szval ha a xex téma szóba kerül (látod már le sem írom) továbbra is az általunk jól megkreállt / kitalált nem létező világunkat tárjuk embörtársaink felé (család, barátok, kollegák) így hájdolva a valóságot, és éljük profi skizofrén életünket

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s