ÍGY ÍTÉLKEZÜNK MI: KÖSZÖNJÜK, ANGELINA!


Néhány napja hatalmas sokként ért egyeseket Angelina Jolie dupla masztektómiájának híre. A mellrák kialakulásának magas rizikófaktorának (87%) csökkentésére ez – véleményem szerint – igen csekély ár.

Angelina édesanyja 56 évesen halt meg; borzasztóan fiatalon veszítette el a harcot a rákkal való küzdelemben – a színésznő tehát tökéletesen tisztában van vele, milyen egy szeretett személy elvesztése. Egy szülőtől, szerettünktől, barátunktól jóval idő előtt búcsút mondani kitörölhetetlen fájdalom, melyet teljes mértékben úgysem képes senki feldolgozni, hiába a mondás, hogy az idő minden sebet begyógyít.

Ennek az irtózatos emléknek „köszönhetően” döntött Angelina az élet mellett. Átesett egy rémes procedúrán — azért cserébe, hogy ne kelljen majd sugárzásról sugárzásra, kemóról kemóra járnia, hajhullással, fájdalommal, állandó hányingerrel és depresszióval küzdenie; de ami ezeken a dolgokon mind túltesz, hogy a gyermekei, a családja nem fogja (jó eséllyel) végignézni édesanyjuk, feleségük, legjobb barátjuk hanyatlását, megrendítő leépülését és elmúlását.

Megtette a gyermekeiért, a férjéért és (nem utolsó sorban) saját magáért azt a lépést, amitől sokan rettegnek, amit sokan elítélnek, ami miatt most a világon rengetegen megkérdőjelezik ennek a bátor, odaadó, csodálatos nőnek hősies döntését, sőt, épeszűségét, mindezt úgy, hogy senkinek semmi köze hozzá, mit, miért és hogyan tett.

Túl nagy árat fizetett az egészségért? Az életért? Abszolút nem.

PANEM ET CIRCENSES

Az internetes kommenteket olvasva csóváltam a fejem, hogy egyesek (nagyon is sokszor közszereplők) milyen sötét, kártékony, sokszor szexista hozzászólással traktálják a többi birkát, akik pedig csak bólogatnak, utálkoznak és ujjal mutogatnak, ha csak valami Angelina mellműtétjéhez hasonló szenzációból mazsolázhatnak kedvükre. Nem Angelina bátor tette az, ami lejön nekik a történetből; a funkcionális analfabéták és agyatlan, nőket degradáló, szexista, hímsoviniszta emberi hulladék is rögvest ráveti magát a lényegre: a mellekre – vagyis azok hiányára.

Ebből (is) látszik, hogy egyesek számára a nők nem többek pusztán szexuális tárgyaknál, eszközöknél, egy pár mellnél, számos esetben csak anatómia könyvekből ismert vagináknál, hosszú hajnál, csinos termetnél. Még ma sem vagyunk többek a felsorolt dolgoknál, részeknél, nem számítunk egésznek, itt mindenki a mellmérete alapján kategorizálható (tulajdonképp egyszerűbb is azonosítani bennünket ezen tulajdonságaink alapján), semmit sem jelentenek az igazi értékeink: a család, a szeretet, az áldozat, a bátorság és hősiesség. Mi magunk nullák vagyunk a társadalom számára.

Komolyan úgy gondolják sokan, legalábbis a hírre reagáló emberek egy tábora, hogy Angelina egy őrült trend még kattantabb képviselőjeként káros világnézettel és gondolkodásmóddal bombázza a világot, s ez csak egy újabb pont a nyomorult amcsik unintelligenciájára. A másik vélemény, amit a(z internetes) hozzászólók, témát kommentelők körében megfigyelhetünk, az, hogy a nőiességünktől (két lógó valami a mellkasunkon) megfosztani magunkat egészséges nőkként merő bolondság, betegség, marhaság, öncsonkítás, erőszak, üzlet.

tumblr_mmyeto34mR1so5d5xo1_500

Épp elég teher a betegség, a rák, viszont a társadalom még rá is tesz egy lapáttal. Nemhogy segítene nekünk (most csak a mellrákról beszéljünk), még belénk is neveli, hogy az esetleges melleltávolítással nőiességünknek búcsút inthetünk, nem leszünk többé kívánatosak, elfeledhetjük, hogy mi valaha is (a gyógyulással) igazi nőnek, teljes nőnek és gyönyörű nőnek érezzük magunkat. Ezt neveljük szépen mindenkibe. Üdv társadalmunkban!

Így hát, egy ilyen világban, mint a mienk, talán meg sem kellene rökönyödnünk azon, hogy Angelina hiába hozta meg a saját döntését (egy igen nehéz döntést), a társadalom őt bírálja és bírálni is fogja, mert melleit adta családjáért. Félelemben élni idegölő, lelkileg megterhelő, a betegség kimerítő és szintén romboló tud lenni egy emberi lény számára épp eléggé; miért ne tehetnénk hát azt, amit szeretnénk (dupla masztektómia) egy nagy eséllyel egészséges, boldog, félelmektől mentes, hosszú életért cserébe? Ünnepelnünk kéne ezt a nőt, mert mert kiállni magáért és a családjáért.

Angelina Jolie azért osztotta meg történetét, mert ezzel segíteni, inspirálni akart minden nőt és férfit, fel szerette volna hívni a világ figyelmét arra, hogy mindig van választási lehetőségünk. Cselekednünk kell, s nem pedig gyűlölködni, éretlenül, gusztustalanul ítélkezni mások felett úgy, hogy közben nekünk nagy eséllyel fogalmunk sincs, milyen állandó rettegésben élni.

Forrás: http://forthecatholicgirls.tumblr.com

Advertisements

8 Comments

Filed under A HÉT VALLOMÁSA, KITÁLAL, OLVASÓI KÉRÉS, RÓLUNK, REFLEKTÁL, TÁRSADALOM

8 responses to “ÍGY ÍTÉLKEZÜNK MI: KÖSZÖNJÜK, ANGELINA!

 1. EvelynnWhite

  Ismét csak azt tudom mondani, hogy bravó! Szívemből szóltál már megint!

 2. Nahát, és itt az egyik leghűségesebb olvasóm!:)
  Köszönöm!

 3. Joachim Murat

  Nem is azzal van a gond, hogy ez a nő hogyan döntött. Ez mindenképpen az ő döntése, nincs mit nyálazni rajta a kívülállóknak. Gond viszont mégis van az ügyben, nem is kicsi.

  • Örülök a hozzászólásnak! 🙂
   Mi a véleményed, szerinted mi a gond az ügyben?

   • Joachim Murat

    Ezentúl minden nő tudja és nem csak az “elitkörökhöz” tartozók: létezik olyan majdnem biztos genetikai okozója a mell- és petefészekráknak amely megfelelő vizsgálattal kimutatható és -ha már kiderült-, a mell és petefészek eltávolítása sok szenvedéstől és sok esetben a haláltól kimélhet meg… csak hogy ilyen genetikai vizsgálat nagyon drága, ezért általában nem vállalják a társadalombiztosítások, vagyis csupán a gazdagok élhetnek a lehetőséggel. Ha viszont mindenki számára elérhető lenne ez a vizsgálat, a gyógyszergyártók jelentős profitról eshetnének el, hiszen sok esetben már nem lenne kinek eladni a jócskán jövedelmező kemoterápiát. Ráadásul, genetikai vizsgálat ide vagy oda, financiális okokból nem vállalják a mell és petefészek eltávolítását a társadalombiztosítók mielőtt tényleges (és olyan súlyos, hogy kemoval már nem gyógyítható) daganat lenne diagnosztikálva. Szóval most a gyógyszergyártóknak és a társadalombiztosítóknak is érdekükben áll szélsőségesíteni Angelina Jolie döntését, azaz hogy mihamarabb felejtsék el az egészet azok a nők, akik nem multimilliomosok.

 4. Persze, majdnem minden pénz kérdése, így az egészség is, a helyes táplálkozás, a lelki béke, egyensúly… DE!

  Szerintem ez a sztori arra volt jó, hogy most felhívják a figyelmet arra, hogy érdemes szűrővizsgálatokra menni, dokihoz járni, mert ha figyelünk magunkra, akkor nagyobb az esélye annak, hogy időben tudunk lépni egy bennünket fenyegető probléma esetén.

  Nem az volt a lényeg, hogy mindenki húzzon el genetikai vizsgálatokra, teljes feltérképezésre (ami a többség valóban képtelen megfizetni), aztán az eredmény tekintetében döntsön az egyén, hogy letépi saját kézzel a melleit vagy sem… 🙂

  Figyelni kell, ébernek kell lenni, jobb félni, mint megijedni… Nem?:) Amit Angelina tett, azt én személy szerint nem engedhetném meg magamnak, de azért azt, hogy x időközönként megnézessem magam az orvosommal… már simán. Időben kell csinálni mindent. Tapasztalat.

  Köszi még egyszer a véleményt!:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s