ELINDUL A LAVINA: VÁLASZ A NŐK DEGRADÁLÁSÁRA


Minap rákattintottam egy… női magazin oldalára. Azért a három pont, mert nem tudom, milyen jelzővel is illessem a magazint, hogy szalonképes is maradjak.

A főoldalon egy könyvajánló fogadott – nőknek való, történelmi témájú könyvekkel. Nőknek való könyvekkel. Nők. Történelem. A kettő együtt? Mégis, hogy? Ez olyan, mintha nutellával enném a pörköltöt, aztán a kettő egyvelegét egy jó kis Guinness sörrel meg vanília pudinggal koronáznám meg.

Az ok, ami miatt lüktetni kezdett az agyam, az nem maga a cikk és annak sivár minősége körül keresendő. Sokkal inkább a bevezető mondat keltett bennem csillapíthatatlan felháborodást — ezzel elindult bennem… a lavina.

„Ki mondta, hogy a történelem unalmas, és nem csajos téma? Szerintünk ezeket a könyveket a nők is levennék a polcokról.” (http://www.nlcafe.hu/szabadido/cikk/tortenelem-temaju-konyvek-csajoknak/)

Szerintetek, esetleg csak szerinted, kedves Szurovecz Kitti?

EGY HAZÁNKHOZ HASONLÓ ORSZÁGBAN a nők degradálása mindennapos jelenség. A politikus, aki otthon igazi férfi, ott csücsül hazánk többi bölcse között, a celebrinának el kell tűrnie az olyasfajta kérdéseket, hogy mikor jön már a baba (egy pasit a gyerekvállalásról nemigen faggatnak, nem tudom, hogy ez esetleg feltűnt-e valakinek), a női nem felel a magyar nép drasztikus csökkenéséért, aztán ott az a felvilágosult gondolat is, hogy mi, nők legyünk a haza inkubátorai (Először szülj, aztán emancipálódj! Az asszony verve jó!) – hogy csak néhány példát említsek.

A történelem pedig mindezeknek megfelelően (természetesen) csak a férfiak tárgya lehet, mint a matek, a fizika; arról pedig meg szót sem ejtenék inkább (mert olyan egyértelmű), hogy egy nő kereket nem tud cserélni – de ha mégis, akkor a pasik cérnahangon visítva futnak el a helyszínről, holott ők kérték valami felmérés, közvéleménykutatás alkalmával, hogy jó lenne, ha a nők értenének a technikai izékhez és egyéb férfias tárgyakhoz, mert az nem kóser, hogy csak a szemhéjtus alkalmazásának tudományához konyít a fehérnép. Egy nőnek jó, ha van józan paraszti esze, de azért túl intelligens ne legyen, nem szerencsés, ha túlzásba viszi a művelődést, könyvtárba járást, ezekre amúgy se lenne ideje a minimum három (jól táplált) gyerek mellett, a napi feladatok ellátásáról nem is beszélve.

Elmaradott, elb*szott egy világ ez, már elnézést. Ha azt mondom, nem vagyok feminista, hazudok, viszont már szégyellnem kéne magam ezért. Mert a feministák milyenek? Nincs hosszú hajuk (a nőiesség szimbóluma!), ergo leszbikusak. Túl férfiasak. Félelmetesek. Megközelíthetetlenek. A férfiakat reggelire megzabálják, sőt, van, hogy a farkuknál fogja lógatják fel őket, közben rituális táncot lejtenek körülöttük – a fáma úgy tartja.

Egy feminista nem teljes értékű nő. Nem lehet az, mert feminista.

Kérdezem én, miért van ez így? Miért gondolja így az ember? Ha én szoknyát hordok, akkor nem lehetek feminista? Nem vagyok tisztában a feminizmussal?

A NŐIESSÉG ÁRTALMAS A FEMINIZMUSRA? A FEMINISTA NEM LEHET VÉRBELI NŐ?

Hát persze, hogy nem, ez mind nevetséges gondolat. Egy nő, aki önmagát adja (mondjuk tisztában van a legújabb trendekkel, gyerekkorában barbizott, festi a körmét és ad magára – de mindez nem azt jelenti, hogy az egész nő egy rózsaszín csillámokban tündöklő vagina), az rossz példát mutat a társadalom számára, mely aztán ki fogja vetni magából – legalábbis a buta picsák táborának legmélyére száműzi őt, hogy a férfiak vágyainak kiszolgálója legyen hátralevő életére –; ez már önmagában is csak generálja a feszültséget, ahelyett, hogy mondjuk mindenki elfogadná, hogy a nő az nő, a férfi az férfi, vannak nemi szerepek, de ugyanakkor mindenki él a saját szájíze szerint. Anélkül, hogy mások őt degradálnák, lenéznék, megbélyegeznék.

„The purpose of feminism isn’t to make a particular type of woman.” (Caitlin Moran)

A feminizmus a mai „állapotánál” félreértettebb aligha lehetne. Hiszek valamiben, amiért én igenis harcolok, a véleményemet és a kimondott szavaimért való felelősséget teljes mértékben vállalom, mert nem, attól mert nő vagyok, nem vagyok nyuszi – nem tudom, kinek milyen kép él a fejében a nőkről, a feminizmusról, az elvárt viselkedési formákról, nemi szerepekről (ha egyáltalán léteznek ilyenek), de örömmel meghallgatnám mások gondolatait is a témáról. Mert nyitott vagyok.

Szeretném úgy képviselni a véleményem (= az egyenlőséghez való jogban hiszek, abban, hogy egy emberi lényt a lába között lévő bármi alapján kategorizálni nem lehet). Elutasítom a patriarchális dominanciát. És tudjátok mit? Tök mindegy, hogy most farmerban vagy pöttyös szoknyát viselve írom jelen sorokat, hogy miután befejeztem az okoskodást (amit amúgy nem annak szánok), muffint sütök, vagy hamburgerrel tömöm majd a pofazacskóm, zumbázni megyek vagy bekapcsolom a Sport TV-t.

ÉRDEKES, hogy míg egy pasi minden héten más nővel van, az egy igazi férfi, egy macsó — addig egy nő csak egy utolsó ribanc, akinek állandóan viszket a lába köze. Elgondolkodtató, hogy a nemi erőszakról beszélve is micsoda indulatos hozzászólásoknak lehetünk tanúi; egy lenge ruhás nő sokak szerint majdnem hogy kéri, várja, akarja a szexet – egy rövid szoknyás, 16 éves lányt tehát ezzel nem ér semmilyen kár, ha egy szombat este akarata ellenére noszogatják. Molesztálás? Neeeem. Ő öltözött úgy – azt akarta, hogy megd*gják, tessék, most miért sír a szája? Minek a dráma?!

tumblr_mmjtvtSrx91qj4315o1_r3_500

Hát, nem. Teljesen mindegy, ki hogy öltözködik, mit visel, hogy mennyire sminkelni magát, hogy viselkedik, mennyire provokatív. A beszólás, a füttyögés, a taperolás (és a többi…) mind-mind kimeríti a szexuális ZAKLATÁS fogalmát. Senki nem kéri ezt. Senki nem akar szexet így, nem, beleegyezés nélkül nem tehet senki semmit, az nem számít hódításnak, kalandnak, trófeának.

A feminizmus nem ártalmas. Az sem, ha valaki szereti a csinos cipőket. Mindenki megérdemli, hogy egyenlőként kezeljék (egyenlő fizetés, egyenlő bánásmód, egyenlő jogok, stb). Mindezt a nemi hovatartozás számbavétele nélkül.

Szóval, kedves emberek, akik hibátlanul és pofátlanul űzik a nők degradálásának sokrétű tudományát: ha ti magatok nők vagytok, gyarapítsátok a magyar népet, éljetek úgy, ahogy szeretnétek — ha pedig a férfiak táborát erősítitek, akkor pedig ajánlom, hogy fitogtassátok hatalmatokat patriarchális társadalmunk csúcsán, csak így tovább.

Kép: http://www.shutterstock.com/pic-100452397/stock-photo-man-with-woman-pointing-at-run-in-stocking.html?src=csl_recent_image-3

Advertisements

9 Comments

Filed under KITÁLAL, TÁRSADALOM

9 responses to “ELINDUL A LAVINA: VÁLASZ A NŐK DEGRADÁLÁSÁRA

 1. doragon

  Szerintem a feminizmus (ahogyan a sovinizmus is) félelméleti szinten létezik. Olyan személyek, akik nem igazán vesznek részt a társadalmi életben, ergo nem tudhatják hogy a dolgok nem kizárólag fekete-fehérek, azok tudnak a feminizmus-sovinizmus felé hajlani. Tudom, hogy a társadalmi rend felépítése kezdettől fogva patriarchális – és ez nagy gond – viszont csak éppen ilyen “női magazinok” (és férfilapok) terjesztenek efféle sztereotípiákat. A gyakorlat (mely szintén csak szubjektív fényben valósul meg) viszont mást is mutathat. Véleményem szerint nem csak a nők károsultak az ügyben (elismerem viszont, hogy a történelem során igenis több igazságtalanságot kellett megtűrniük, mint a férfiaknak). A baj abban van, hogy a társadalmi értékek, beálítottságok gyökerestől – gondolom nem túl erős szó – romlottak.

 2. Bravó!!!!!!!!!!!! Nagyszerű írás, abszolút egyetértek minden gondolatával!

 3. Joachim

  A férfi mégis csak a teremtés koronája hiszen okosabb, bátrabb és persze erősebb, mint a nő. Ilyen az élet cserebogár.

 4. Köszönöm a hozzászólásotokat! 🙂 Joachim, teremtés koronája (feltételezem, férfi vagy), ha már megmagyarázni nem tudod, hogy a férfiak miért felsőbbrendűek, kérlek, legalább olvasd el Doragon hozzászólását. Köszi.

  Ó, még valami: valószínűleg téged is – mint minden férfit (és nőt) a világon – egy gyenge oldalborda hozott világra.

  • joachim

   Mégis mit kellene magyaráznom, reni? Azt, hogy az “erős” nem tényleg erős a “gyenge” nemmel szemben? Még nem született meg az a feminista boszi, aki képes lenne megváltoztatni a természet törvényeit?

  • joachim

   Egyébként a feminizmus már lejárt sláger mivel sok nő rájött, hogy az “egyenlőség” nevében bálványozott karierizmus és szexuális “szabadság” nem hogy távolról sem ad annyi örömet a nőnek, mint a szülés és a gyerek nevelés hagyományos házassági köteleken belül, hanem gyakran az érzelmi magány és a velejáró frusztrációs állapot felé vezet. Persze, csöppet sem kötelező a boldogságra törekedni…

 5. Kedves Mr. Erő, Izom, Tejet Iszom!
  Mégis, miben vagytok erősebbek nálunk, nőknél? Nagyobb a bicepsz? Az erőkifejtésben vagytok tehetségesebbek talán? Fizikai adottságotokban, biológiailag valóban különböztök tőlünk – de észben, szellemiségben hogyan álltok? Mi tesz benneteket férfivá? Mitől érzed magad férfinak?

  Az egyenjogúság nem humanizmus, hanem puszta logika. A férfi egy valamit nem tud megtenni, pont azért, mert férfi, s ez a gyerekszülés; a nő pedig nőiségéből kifolyólag szintén egy dologra nem képes csupán, a gyereknemzésre. Tessék. Mindezeken kívül… bármire képesek vagyunk, ehhez nincs szükségünk a másik nemre. Semmiért. Túléljük nélkületek, mint ahogyan ti is túlélitek nélkülünk. Egyik nem sem jobb, sem rosszabb, sem gyengébb, sem intelligensebb a másiknál.

 6. joachim

  Egyenjogúság nem jelent egyenlőséget. Én például szívesen egyenjogúságot adnék az állatoknak is. Persze a nők nem állatok vagy ha igen, akkor a férfiak is azok. A feministák viszont nem csak egyenjogúságról szoktak papolni, hanem egyenlőségről is.. ami nincs a nők és a férfiak közt, ugyanis (általában) nem csak fizikailag erősebbek és bátrabbak vagyunk, hanem jobb túlélők is azáltal, hogy jobb a tájékozóképességünk és jobbak vagyunk a probléma megoldásban is (ezért is van csak nagyon kevés nő sakkmester). Egyébként nem biztos, hogy mindez igazán fontos lenne bárkinek a feministákon kívül: a férfiaknak igen is szükségük van a nőkre, a nőknek pedig a férfiakra és nem csak a faji szaporodás vagy a szexualitás szempontjából, valamint egy nő csak akkor tud szeretni (nem pusztán kivánni) egy férfit, egy férfi pedig egy nőt, ha fel tudnak nézni egymásra, vagyis ha egyikük sem tartja a másikat “kevesebbnek”.

  • J.

   Régesrég voltak társadalmak, ahol a nők hozták a nagy döntéseket amellett, hogy gyerekeket szültek és neveltek, a férfiak pedig vadásztak, végezték a nehéz munkákat és persze védelmezték a közösséget. Úgy általában a nők azért alkalmasabbak a társadalom vezetésére, mert a férfiakkal ellentétben nem hatalommániások és nagyobb az empátiaképességük, azaz kevésbé hajlamosak az általuk vezetett közösséget mindenféle kockázatos kalandokba kergetni önző vagy klánikus (manapság “nacionalista”) érdekekből. Ezentúl, a női gondolkodásban nagyobb szerepet játszik az intuició, vagyis “holisztikusan” gondolkodik inkább mint logikusan, ezért szerintem nem lehet mondani, hogy kevésbé “okos” mint a férfi. A nők másképpen okosak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s