NŐK: EGYENESEN A POKOL LEGMÉLYEBB BUGYRÁBÓL


Agymosás: a forgatókönyv

Valószínűleg évek óta terjed a világhálón az az ominózus videó, melyben egy kétkezi munkát végző (tisztességes!) hím kiszemel magának egy csinos, elegáns hölgyeményt, aki persze ügyet sem vet rá, hisz miért is tenné, a pokol legalsóbb bugyrának felszínes teremtményeként, nőként nem zsánere a szegény munkásember.

tumblr_mbinhqYwXM1qcdhxmo1_1280

Így hát, főhősünk népmesei végkifejletre és “boldogan éltek, míg meg nem…”-re vágyva (modern világunkban ezt egy kiadós kufirc helyettesíti) elmegy a plázába felszerelkezni minden drága cuccal, tejszínhab helyett BMW-vel meghintve az összképet… belevág a lecsóba.

A hódításba, akarom mondani.

Hogy ez mit jelent? Megvillogtatja frissen bérelt hintóját, a nő pedig kiguvadt szemekkel méregeti az őt majdnem elütő (de később bizonyosan hanyatt vágó) fiatalembert. . .

Hatás: két másodperc sem telik bele, a pénzhajhász ribancok (saját nemem) ezen példánya rögvest kiengedi lovetta-szagló csápjait, azok pedig vad villogásba kezdenek: “gazdag faszi, el ne engedd, szorítsd szépen a térdeiddel”– mondják, szóval a nőci beszáll a pénzeszsák autójába.

Ki tudja, mi történik a BMW illatos ülésein, ha főhősünk villant egy-két dollárpapát, a nő lelkivilágát így csak jobban felizgatja, s ennek a titokzatos lénynek lábai mágikus úton szétnyílnak majd — de persze csak a Four Seasons Hotel elnöki lakosztályában, a Michelin-csillagos étterem felzabálása után. Elvégre mi, nők erkölcsös teremtmények vagyunk.

Hogy micsoda?

Szerény személyem csak most szembesült ezzel a képsorral az interneten. Figyelemre méltó, hogy mindenki nagy felháborodással posztolgatja a kétperces sztereotípia-bombát, szexista képsort, bújtatott BMW-reklámot!

http://www.facebook.com/photo.php?v=534810986559894

Nos, hogy ki ne maradjak semmiből, elindítottam én is a videót, megnéztem, aztán pedig elkezdtem a poszt alatti hozzászólásokat böngészni. Annyira belendültem, hogy majdnem az összes ilyen kommentet elolvastam, közben enyhén rángatózott a szemgolyóm: szinte kivétel nélkül a nők degradálása folyik a videó alatt. Igen. Mert ez akkora divat nálunk az országban.

Többnyire két típusú hozzászólással találkoztam:

– a nők undorítóak, mindenki a pénzre hajt…

– … jó, lehet, hogy nem mindenki. De 10-ből 9 tuti ribanc. (Mégis, honnan szülték egyesek a statisztikát?)

A videóban látottak messze nem fedik a valóságot: egy életből kiragadott egyedi helyzet sarkított verzióját jeleníti meg – mindezt a nők lealacsonyításával és miniszoknyás lyukká avanzsálásával körítve.

Egyes férfiak keserűsége a rossz tapasztalataiknak felnagyításából és elmaszatolt túlzásából fakad, innen az urban legend, hogy a nők undorító, eltaposni való emberek, akiket borzadalmas tetteikért el kell ítélni össznépileg. Az egész társadalom által.

Fütyülős, jókedvű munkások álló cerkái, BKV-n odadörgölőző, perverz 40-es, beszólások az utcán, munkahelyi kétértelmű megjegyzések egyenesen a sérthetetlen főnök szájából, vizsgán cici-mustráló, vénülő virgonc professzor, jobban érvényesülő férfi munkatársak, és ami nekünk, nőknek marad: az alárendeltség, kiszolgáltatottság, kevesebb fizetés, szőke nős viccek, „na, ez biztos női vezető”- c. ócsárolások és az oldalborda szerep…

Ezt mind megérdemeljük, mert tessék, bizonyíték a videó, hogy mindannyian (vagy a kegyesebb férfinép szerint csak 90%-unk) dugnivaló dögök vagyunk, nem érdemlünk mást, mint egy jól irányzott maflást, olyanok vagyunk akár a wifi, mi csak a legerősebb elérhető eszközhöz csatlakozunk.

Áldozatnak állítjuk be magunkat, miközben bosszút forralunk, terveket kovácsolunk, összeesküvéseket szövünk. Először szüljünk, mossunk, takarítsunk, utána miénk a pálya, emancipálódhatunk.

Hagyjuk meg a melót a férfiaknak, de várjunk csak, ez sem teljesen oké, mert ha pedig otthon meresztjük a csinos, feszes (!) popónkat, akkor pedig semmittevők vagyunk. Ne szóljunk bele semmibe, mert mi úgysem értünk hozzá, nők vagyunk.

Mindezt természetesen azzal a lenéző, elnéző, babusgató és simogató hangnemmel.

Valóság

Akinek nem számít a külső, az hazudik. Tedd csak a kezed a szívedre. Na, ugye. Fontos az első benyomás, nyilván imponál, ha valaki igényes, elegáns, csinos, szép, arányos, tiszta, jó illatú, megvan a kémia, vonzó. Ez persze a külcsín. Hogy a belső fontos, az persze igaz, de önmagában kevés. Ha fizikai adottságaiban nem fog meg az illető, lehet az a valaki bármennyire intelligens, remek barát, társ, beszélgetőpartner, nem leszünk vevők arra különösebben, hogy kettesben töltsünk egy kis időt.

Ez felszínesség? Nem.

Az a felszínesség, hogy valaki csak egy bizonyos típussal (öltönyös BMW-s ficsúrral) „áll szóba” úgy, hogy a viselkedés és a gesztusok számára semmit nem jelentenek. Lényeg, hogy pénze legyen (legalábbis, hogy úgy tűnjön, van neki). Nem néznek az álarc mögé, nem érdekli őket, hogy mit mond, milyen a modora, udvarias, behajít a hátsó ülésre, megcsal, hűséges, stb. Teljesen mindegy. Kiegészítőnek tekintik a másikat, ennyi.

Vannak tehát, akik kiegészítőre vágynak, vannak azonban, akik egy emberi lényre.

Tudat alatt mindannyian olyan valakire vágyunk, akivel tökéletes, erős utódokat hozhatunk létre, ezért választjuk (ha lehetőségünk van rá) a számunkra legvonzóbbnak ítélt személyt, aki mellett biztonságos életünk lehet. A nők nők akarnak lenni a férfi oldalán, a férfiak pedig igazi férfiak a nők mellett.

A férfiak számára a fiatalság vonzó, a nők pedig a dominanciát kifejező tulajdonságokat keresik a férfiakban. Ennyire egyszerű a dolog (ráadásul nem is teljes, sok mindent lehet olvasni a témában, szerintem érdekes, keress rá, ha érdekel), nem kell semmit sem túlmisztifikálni.

Felesleges tehát ujjal mutogatni a nőkre, a férfiakra, hogy ők épp kit választanak.

A videóhoz visszatérve: szélsőséges marhaság… én mondtam volna a pasinak, hogy a Porschét jobban bírom.

Advertisements

2 Comments

Filed under RÓLUNK, TÁRSADALOM

2 responses to “NŐK: EGYENESEN A POKOL LEGMÉLYEBB BUGYRÁBÓL

  1. Bravó! Én is láttam már a videót, mert boldog-boldogtalan osztja a Facebookon és nagyon örülök, hogy ezt a bejegyzést megírtad!

  2. Már ezért a hozzászólásért megérte, köszönöm! 🙂 Az sem érdekel, ha ezzel a bejegyzéssel elveszítem a férfiolvasóim többségét majd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s