TANULSÁG: HA MELÓ KELL, FOGD BE, NE DEMONSTRÁLJ


November vége

Valamikor november végén kaptam egy telefont, hogy az ügyintéző asszisztensi állás, amire jelentkeztem, betelt, de az önéletrajzom alapján nagyon szimpatikus vagyok, ezért állásinterjúra várnak másnap reggelre.

El is mentem a beszélgetésre, teljesen rendben ment minden — attól az apróságtól eltekintve, hogy nem vettek fel ügyintézőnek ehhez a békéscsabai rendezvényszervező céghez, mert az állás betelt (10 fővel). Semmi baj, a cégvezetővel úgy váltunk el, hogy tartjuk a kapcsolatot, mert mindenképp fel szeretne venni januártól az irodába.

December 13.

Egy kedves meglepetést szántunk a zömében középiskolás diákokkal Hoffmann Rózsa békéscsabai látogatása alkalmából. FB-eseményként hirdettem meg demonstrációt “Hócsata Hoffmann Rózsával” címmel, az előre be nem jelentett tüntetésen 100-120 diák (és egyetemi hallgató) jelent meg a Kormányhivatal épülete előtt.

Sikeresnek könyveltem el a megmozdulást, hiszen elsők között szerveztünk meg itt a Viharsarokban egy ilyen eseményt: kiálltunk a jogaink mellett, szolidaritást vállaltunk az ország diákságával.

December vége

Azt azonban álmomban sem gondoltam volna (talán e tekintetben naiv voltam), hogy a hatalmi gőg ellen való véleménykinyilvánításomnak ilyen következménye lesz, de úgy látszik, hiába hittem azt, hogy én már bizony semmin sem tudok meglepődni… Nem kaphatom meg az ígért állást. Igen, jól olvastátok.

Először csak egy halovány hang szólalt meg a fejemben, hogy mi van akkor, ha ez az oka a nagy pálfordulásnak, de aztán meg is bizonyosodtam róla később (ma), hogy ez a nagy helyzet, ebben az országban élek, így vagy befogom vagy nem megyek a Semmelweisre.

Akkor tessék, nem megyek a Semmelweisre!

Itt az e-mailezés:

Én: “Azért nem írtam eddig, mert szerettem volna legalább egy hónapot
várni, hogy érdeklődjek újra az ügyintézői állás iránt. Van esetleg betöltendő hely nálatok?”

Cégvezető: “Az állás betelt!”

Én:  “Mikor november végén találkoztunk, azt mondtad, hogy körülbelül januártól lenne hely az irodában, ezért tartsuk a kapcsolatot. Kíváncsi lennék, mi az oka annak, hogy azt írtad, hogy az állás betelt. Valóban nincs üresedés (és nem is lesz)? Ez azt jelenti, abszolút nem lesz lehetőségem nálatok dolgozni jövőre?”

Cégvezető: “Befejeződnek az iroda saját gyártású produkciói.
Egy iroda vezető bőven elég. Minden jót kívánok neked.”

Én: „Azt valóban említetted, hogy az iroda saját gyártású produkciói
megszűnnek, azonban azt nem hiszem, hogy azt a tíz embert, akit
asszisztensnek felvettél, most januártól el is bocsájtod azzal az
indokkal, hogy egy irodavezető bőven elég lesz az iroda további
működésére (arról nem is beszélve, hogy az előző elutasító üzenetedben
pedig még azt írtad, hogy az állás betelt).

Azt hittem, elég korrekt ember vagy ahhoz, hogy közöld a valódi indokot, de ezek szerint — úgy tűnik — tévedtem.

Ha bármi köze is van az általam szervezett középiskolások és hallgatók
demonstrációjának a mostani elutasításhoz, akkor annyit mondanék,
köszönöm az állás betöltésének reményét, lehetőségét, de amúgy sem
fogadnám el azt, mert egy olyan helyen, ahol hasonlóképp
elfogadhatatlan az egyéni vélemény kinyilvánítása és a saját jogokhoz
való ragaszkodás, mint az egész országban, ott én dolgozni nem
kívánok.

Köszönöm a lehetőséget!”

Cégvezető: „További sok sikert kívánok az álláskeresésedhez!
Természetesen mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz, ugyanígy egy cégvezetőnek a munkatársai megválasztásához. Boldog új Évet kívánok!”

Advertisements

4 Comments

Filed under A HÉT VALLOMÁSA, GYORSJELENTÉS, KITÁLAL, TÁRSADALOM

4 responses to “TANULSÁG: HA MELÓ KELL, FOGD BE, NE DEMONSTRÁLJ

 1. Ez azért nem kicsit felháborító…

 2. Szia csajszi, a tüntetéstől függetlenül nem vettek fel, így működik a “corporate birodalom”, jóformán arról sem tudtak hogy tüntetést szerveztél, inkább az aktuális érzéseid befolyásoltak és az állam + munkapiac negatív élményei.

  -Zsolti

  • Szia!

   Először is, jobban szeretem, ha a nevemen szólítanak (Reni), nem pedig “csajszinak” (amit nem tartok túl megtisztelőnek), mint ahogyan te írtad. Lehet, hogy úgy tűnik, túlreagálom, de nem, nem erről van szó, ez csupán az én személyes hülyeségem, semmi több.

   Véleménye természetesen mindenkinek lehet, mindenki másképp értelmezheti az általam leírtakat, a cégvezető és a köztem lezajló levelezéseket, de igazából ezt nem is tartom nagy problémának.

   Valóban ért pár negatív élmény idén (is), de azt azért fontosnak tartom elmondani, hogy nem bosszúvágy, csalódottság és egyéb szélsőséges érzelmek vezéreltek a poszt írása során. A bejegyzést azzal a céllal írtam, hogy felhívjam az emberek (kevés, de annál hűségesebb olvasótáborom) figyelmét a nálunk több hatalommal (legyen az bárki… az élet bármely területén) rendelkező személyek, szervezetek, csoportok visszataszító eszközökkel való aljas húzásaira, manipulációira, hamis reménykeltéseire. Azért írtam, hogy mindenkit éberségre intsek. Nem másért, nem a kis személyes bajaim ecseteléséért és színes fantáziám, esetleges paranoiám álomképeinek közzétételéért.

   A tüntetésszervezésről írt megjegyzésedet pedig nem venném személyes sértésnek, még akkor sem, ha annak szántad. Mint írtam már korábban is, sikerként könyvelem el a decemberi összefogást. Az, hogy te nem hallottad hangunkat, a te bajod. Pótolhatod mindezt az interneten való böngészéssel, hidd el, rengeteg anyag áll rendelkezésedre.

   Nem haragból válaszoltam neked. Távol álljon tőlem a felesleges idegeskedés és ócsárolás.

   Minden jót!

   Reni

   • Szia,

    Köszi a tartalmas reakciót, a megszólítással kapcsolatban nem volt rossz szándék, közvetlen embertípus vagyok. Nem láttam hogy névvel vezeted a blogot, én már egy ideje felhagytam vele és mindig egy személytelen érzés volt írni és olvasni másokat.

    Nézem hogy igényes oldalt vezetsz és online magazinnak is publikálsz, minden elismerésem. Ha komolyan folytatod a jövőben, facebookon is marketingelheted a munkádat.

    Fél évig önkéntes munkán belül cégeket kerestem fel és amit leírtál az igaz, de nem kell olyan tragikusan felfogni. Az már teljesítménynek számít ha keresztül jutsz a titkárságon döntéshozó személyhez, de bármikor hivatkozhatnak létszámleépítés, költségvetési terv, termelési okokra miért utasítják vissza a jelentkezést, sokszor ennyit se mondanak mert úgy kényelmesebb és kevesebb energiába kerül. Nem lehet fényes a cég image ha elfelejti kommunikálni hogy időközben betelt a munkahely.

    Ezen nem lehet változtatni, minden cég másként kommunikál kifelé. Több lábon kell élni, amíg hívás nem érkezik konkrét megállapodásról.

    A tüntetéssel kapcsolatban semleges vagyok, de a közösség szervező munkádat nagyra értékelem. Inkább arra gondoltam hogy a cég nem fog extra energiát fordítani CV-n túlmenő háttérmunkára, így az elutasítás nem hozható egy lapra a tüntetéssel. A levelezésed miatt viszont nem gondolom hogy a jövőben alkalmazni fognak.

    Ha erős lett a komment, azért lehet mert nem tévedek el blogokra gyakran a neten, így kiteszek mindent. Pozitív benyomásom van a munkádról, sikerekben gazdag új évet kívánok.

    A választ még visszatérek megnézni mert nem vagyok bunkó 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s